Search on this blog

FENNICA CATTUS ROTUKISSAYHDISTYKSEN KASVATUSSÄÄNNÖT

Fennica Cattus -rotukissayhdistys on asettanut säännöt, jotka takaavat yhdistyksen jäsenten kasvatuslaadun korkean tason. Nämä säännöt antavat tuleville kissanomistajille varmuuden siitä, että heidän kissansa on peräisin luotettavalta kasvattajalta, joka on sitoutunut takaamaan kissojensa terveyden ja hyvinvoinnin.

Jalostussäännöt

Kasvattajan tavoitteena on kasvattaa mahdollisimman terveitä ja elinvoimaisia kissoja.

Geneettisten, virusten, loisten ja muiden sairauksien ehkäisy.

Kasvatuksessa käytetään vain geenivirheettömiä yksilöitä ja panostetaan eläinten sosiaaliseen käyttäytymiseen.

Yhdistyksellä on oikeus vaatia eläinlääkärintodistusta geenivirheen poissulkemiseksi (esim. kivesten laskeutumisesta).

Kasvattajalla on hyvät genetiikan ja felinologian perustiedot ja hän täydentää jatkuvasti tietojaan.

Yhdistyksellä on oikeus vaatia kasvattaja suorittamaan aiheellisia kursseja / kokeita.

Arvostava suhtautuminen jäseniin, yhdistyksen hallitukseen ja kissanostajiin.

Yhdistyksellä on oikeus tehdä kasvattajien satunnaistarkastuksia. Tarkistuksen yhteydessä kasvattaja ilmoittaa kaikki kasvatuksen kissat ja viime vuoden pentueet.

Kasvattajalla on oltava kissoille puhdas, turvallinen ja stressivapaa elinympäristö, joka ottaa huomioon lajityyppiset tarpeet.

Riittävät leikki-, liikunta-, kiipeily- ja piilopaikkamahdollisuudet.

Säännöllinen ihmiskontakti ja eläinten sosiaalistaminen.

Suoja kuumalta ja kylmältä.

Kasvattajalla on oltava kissojen elinympäristössä hyvä ilmanvaihto.

Kissojen ruokavalio on laadukas ja kissoilla on jatkuva pääsy puhtaaseen juomaveteen.

Esteetön pääsy hiekkalaatikkoon.

Hiekkalaatikoita on oltava vähintään yksi kahta kissaa kohden. Suositus on, että jokaisella kissalla on oma hiekkalaatikko.

Emokissa pentueen kanssa on oltava kattoisessa pesässä, rauhallisessa paikassa, jossa ei ole ylimääräistä melua ja muut kissat eivät pääse häiritsemään.

Kasvattajalla on noudatettava kaikkia eläinsuojelulaissa asetettuja vaatimuksia.

Yhdistyksellä on oikeus ilmoittaa eläinsuojeluviranomaisille, jos epäilyksiä eläinten elinoloista herää.

Varsinainen jäsen – kasvatustoiminta tapahtuu Fennica Cattus -kissakerhossa ja kasvattajalle on taattu kaikki jäsenpalvelut ja edut.

Varsinainen jäsen-perhe: Varsinaisen jäsenen kennelissä toinen kasvattaja. Perhejäsen voi käyttää kaikkia jäsenpalveluita ja etuja.

Kannattajajäsen: voi käyttää jäsenpalveluita (paitsi pentueen rekisteröinti) ja etuja, mutta kasvatustoiminta tapahtuu toisessa yhdistyksessä tai kattojärjestössä.

Yhdistyksellä on oikeus kieltäytyä jäsenyydestä 14 arkipäivän kuluessa hakemuksen täyttämisestä. Jäsenmaksu palautetaan.

Jäsenmaksu on maksettava viimeistään kuluvan vuoden helmikuuksi, muuten jäsen katsotaan automaattisesti ulos jäsenrekisteristä.

Seuraavan vuoden jäsenmaksua eivät tarvitse maksaa jäsenten, jotka ovat liittyneet seuraan edellisen vuoden marraskuusta lähtien.

Jäsenyyden voi irtisanoa puolen vuoden kuluttua kasvattajan irtisanoutumisilmoituksella. Jäsenmaksua ei palauteta.

Sääntöjen rikkomisesta yhdistyksellä on oikeus tehdä kasvattajalle huomautus, varoitus ja jäsen sulkea yhdistyksen rekisteristä. Vakavampien sääntöjen rikkomisen vuoksi on oikeus sulkea ilman varoitusta. Kasvattajanimet säilyvät verkkosivustolla merkinnällä ’’yhdistyksestä poistettu’’.

Jäsen pitää yhteystiedot ajan tasalla ja ilmoittaa kerholle muutoksista (nimi, osoite, puhelinnumero jne.).

KASVATTAJANIMEN REKISTERÖINTI

Kasvattajalla on oltava Fennica Cattus -kerhon jäsenyys

Nartun omistajalla on oltava rekisteröity kasvattajanimi viimeistään ensimmäisen pentueen rekisteröintihetkellä. Uroksen omistajalle ei ole kasvattajanimen rekisteröinti pakollista.

Kasvattajan on oltava täysi-ikäinen. Kasvattajanimeä voi hakea myös useat kasvattajat yhdessä, tällöin on valittava yksi pääkasvattaja, jolle jää kasvattamon nimi, jos kokoonpano hajoaa.

Kolme ehdotusta kasvattajanimeksi (aloittaen ensisijaisimmasta) haetaan Fennica Cattus -kerhon kautta. Hakemus on täytettävä oikein voimassa olevien yhteystietojen kera.

Kasvattajanimi on suojattu 20 vuotta, jonka aikana sitä ei voi kukaan muu ottaa käyttöön. Suojaa voi jatkaa lisämaksusta.

Jos kasvattajalla on voimassa oleva kasvattajanimi toisessa organisaatiossa, on sallittu rekisteröidä sama nimi WCF’issä, jos se täyttää kaikki säännöt.

Jos nimi on WCF:ssä jo käytössä, nimeen on lisättävä maatunnus. Nimen tarkistaa WCF:n pääkonttori tai seura.

Kasvattajanimi voi olla enintään kaksiosainen (side on sallittu); käyttää vain latinalaista kirjaimistoa. Kasvattajanimen pituus ei saa olla yli 15 merkkiä, mukaan lukien mahdolliset välimerkit.

Ihmisten nimet eivät ole sallittuja (nimensuojelulain vuoksi), paitsi kasvattajan oma nimi. Julkisten virkojen nimet, tekijänoikeuksin suojatut asiakirjat (romaanit, novellit, kirjalliset teokset jne) ja rotujen nimet eivät ole sallittuja.

Kasvattajanimi ei saa sisältää: etuliitteitä, jälkiliitteitä, rotujen nimiä, tekijänoikeuksin suojattuja nimiä ja termejä: cat, paw, pouw, claws, sweet, gold/golden, silver, pets, purr, furr, fluffy, furry, angel/engel, bear, baby chubby, kingdom, queen, king, lion, kitten/kity, garden, sun, moon, paradise, Meow,Miao, mao, murr saphir, crystal, luxury, patiler, coco chocolate, dream, amber, love, pride, xiao, beauty, beautiful, diamond, pearl.

Kasvattajanimen hakemuksessa valitaan, käytetäänkö nimeä pennun nimen edessä vai takana.

Kasvattajanimeä voi muuttaa myöhemmin.

 

KASVATTAJANIMEN LUOVUTTAMINEN TAI PERINTÖ

Kasvattajanimi voidaan luovuttaa toiselle kasvattajalle kirjallisella sopimuksella, johon molemmat kasvattajat allekirjoittavat ja joka toimitetaan seuralle.

Jos kasvattaja kuolee, perillinen on esitettävä notaaritodistuksen, että hän on laillinen perillinen, jotta hän voi ottaa tai luovuttaa kasvattajanimen.

Pennut voidaan luovuttaa Suomessa vähintään 14vko ikäisenä, muissa valtioissa paikallisien eläinsuojelun asettamien sääntöjen mukaisesti. Luovutushetkellä pentujen on oltava sirutettu, saanut matolääkkeen ja rokotettu vähintään kerran. Ulkomaanmyyntiin tarvitaan myös rabiesrokote (21 päivää ennen luovutusta). Suosittelemme, että eläinlääkärintarkastus dokumentoidaan.

Luovutushetkellä pennun on oltava painoltaan vähintään 1 kg (paitsi pienet rodut).

Kasvattajalla on velvollisuus ilmoittaa ostajalle tiedossa olevista terveysongelmista tai muista virheistä.

Kasvattajalla on velvollisuus antaa uudelle omistajalle tarvittavat ohjeet ja tiedot kyseisestä rodusta. Kasvattajalla on oltava jatkossakin ostajalle käytettävissä lisäkysymysten osalta.

Varaussopimus on erittäin suositeltava, osto-myyntisopimus on pakollinen.

Kasvattajalla on varmistuttava siitä, että pennun tuleva elinympäristö on turvallinen ja sopiva. Kissojen myynti lemmikkikauppoihin tai eläinkokeisiin on kielletty.

Rotutodistuksesta ei saa periä lisämaksua.

Kissojen myynti huutokaupassa on kielletty.

Ostajalla on oikeus ilmoittaa seuralle, jos kasvattaja rikkoo sääntöjä.

Ensimmäisen pentueen oikeuden antaa tuomarin antama Ex1-näyttelyarvostelu. Jatkuvaan jalostukseen on oikeus kissalla, jolla on vähintään Champion-titteli. Poikkeuksellisesti on mahdollista hakea seuralta lupaa yhteen pentueeseen. Myös ulkojärjestön arvostelu / titteli antaa oikeuden ensimmäiseen pentueeseen.

 

Poikkeustapauksissa ja painavilla syillä seuralla on oikeus vapauttaa kissa tittelivaatimuksesta.

Astutukseen käytettäviä uroskissoja voidaan käyttää paritteluun 10 kuukauden iästä alkaen. Poikkeuksellisesti on mahdollista hakea erikoislupaa.

Astutukseen käytettävät urokset eivät hyväksy rokottamattomia naaraita ja pitävät omat rokotuksensa voimassa. Ennen astutusta molempien kumppaneiden on suositeltavaa esittää tuoreet FeLV/FIV-negatiiviset testitulokset.

Astutussopimus on erittäin suositeltava.

Uroksensa omistaja esittää naaraalle kirjallisen suostumuksen pentueen rekisteröimiseen ja uroksen rodunkirjotuksen.

Astutukseen käytettävien urosten vuokraaminen rekisteröimättömälle naaraalle on kielletty. Kaikki jälkeläiset on rekisteröitävä. Astutukseen käytettävän uroksen omistaja on velvollinen tarkistamaan naaraskissan astutus- ja omistusoikeuden ennen astutusta.

Astutuksissa on kielletty geenivirheiden käyttäminen (piilokives, tyrä, synnynnäinen häntänivelen vika jne.). Seuralla on oikeus vaatia eläinlääkärintodistusta virheen puuttumisesta.

WCF:n ulkopuolista astutukseen käytettävää urosta omistava henkilö esittää naaraskissan omistajalle omistusoikeuden todistuksen eli transferin pentujen rekisteröimisen yhteydessä. Jos uros on omistajan oma kasvatti, riittää rotutodistus, johon on merkitty kasvattajaksi nykyinen omistaja.

Epäonnistuneen astutuksen jälkeen on tehtävä vähintään kahden viikon tauko ennen uutta yritystä.

Jos pentueen värit ovat geneettisesti mahdottomia kyseisten vanhempien yhdistelmään ja vanhempien värit on tarkistettu, uroksen omistaja esittää naaraskissan omistajalle DNA-analyysin isyyden todistamiseksi.

Ensimmäisen pentueen oikeuden antaa tuomarin antama Ex1-näyttelyarvostelu. Jatkuvaan jalostukseen on oikeus kissalla, jolla on vähintään Champion-titteli. Poikkeuksellisesti on mahdollista hakea seuralta lupaa yhteen pentueeseen. Myös ulkojärjestön arvostelu / titteli antaa oikeuden ensimmäiseen pentueeseen.

Poikkeustapauksissa ja painavilla syillä seuralla on oikeus vapauttaa kissa tittelivaatimuksesta.

Naaraskissoja voidaan astuttaa 10 kuukauden iästä alkaen. Poikkeuksellisesti on mahdollista hakea erikoislupaa.

On sallittu enintään kolme pentuetta 24 kuukauden aikana ja enintään kaksi pentuetta 12 kuukauden aikana. Suositeltavaa on yksi pentue vuodessa.

Pentueen rekisteröivän kasvattajan on oltava naaraskissan omistaja ja hänellä on oltava voimassa oleva astutusoikeus.

Pentueen rekisteröimiseksi tarvitaan uroksen omistajan kirjallinen suostumus / astutussopimus ja mikäli uros on peräisin WCF ulkoisestä järjestöstä myös omistusoikeuden todistus eli transferi.

Kaikki jälkeläiset ovat rekisteröitävä. Koko pentue rekisteröidään kerralla.

Yhdellä naaraalla ei saa olla yli kahta keisarileikkausta. Toisen leikkauksen jälkeen kissa on poistettava jalostuksesta.

Jalostuksessa on kielletty geenivirheiden käyttäminen (tyrä, synnynnäinen häntänivelen vika jne.). Seuralla on oikeus vaatia eläinlääkärintodistusta virheen puuttumisesta.

Lähisuku (emo/isä + pennut, sisko + veli)

Tuomarin näyttelyarvostelun / tittelin puuttuminen

Alle 10 kuukauden ikäiselle pennulle (sekä uros että naaras)

Roturisteykset ja muut RIEX-ehdot täyttävät astutukset.

Kasvattaja perustelee hakemuksessaan yhdistykselle, miksi hän haluaa tehdä kyseisen astutuksen / tarvitsee erikoisluvan.

Jos Fennica Cattus on määrännyt väärän värikoodin, korjaus on kasvattajalle maksutonta.

Väärin määritellyn värikoodin voi muuttaa geenitestin tai näyttelyssä tehdyn color determination -dokumentin perusteella. Tietyissä tapauksissa voidaan vaihtaa väriä pentujen värien perusteella, mikäli ei ole epäilyksiä isyydestä.

 

Color determination -dokumentti on vahvistettu vähintään kahden tuomarin toimesta.

Tuomarilla on oikeus arvioida kissaa vain fenotyypin perusteella. Mikäli fenotyyppi ei vasta genotyyppiin kasvattajalla ei ole pakko vaihtaa tuomarin määrätyn värikoodiin.

Kasvattajanimen rekisteröidessä, kasvattaja liittää maksukuitin hakemukseen. Laskua ei tule.

Näyttelyjen, kasvatuksen nimen tai tietojen muutoksista ei tule laskua. Ohje maksamiseen seuran hinnastossa.

Pentueen / kissan rekisteröintiin, tittelin vahvistamiseen tai transfer hakemiseen lähetetään ennakkomaksulasku. Dokumentit lähetetään laskun maksamisen jälkeen neljän viikon kuluessa.

Laskut lähetetään Isolta -alustan kautta sähköpostiin. Joissakin tapauksissa laskut voivat mennä roskapostiin.

Rekisteröinti

Kissan rekisterinumero sisältää seuraavat tiedot:

    • WCF-jäsenseuran tunnistus
    • Yksilöllinen rekisterinumero
    • Vuosi
    • Rodun EMS-merkintä
    • Tunnistekoodi, joka osoittaa mihin rekisteriin kissa on merkitty (LO/RIEX)

LO-rekisteriin merkityt kissat täytettävät WCF:n hyväksymän rodun ja värin standardia.

Vähintään kolme sukupolvea samaa rotua tai rotuun liittyvää esi-isää.

Pentueen rekisteröi naaraskissan virallinen omistaja, jolla on WCF:ssä rekisteröity kasvattajanimi. Omistajuus on tarvittaessa todistettavissa (transfer / kauppasopimus)

Pentue on oltava rekisteröity 14. elinviikkoon mennessä. Myöhemmästä rekisteröinnistä lisätään virhemaksu. Katso lisätietoja yhdistyksen hinnastosta

Jos pentue ei ole rekisteröity 40. elinviikkoon mennessä, jäsen poistetaan automaattisesti yhdistyksen jäsenluettelosta.

Rekisteröinnin hetkellä pentujen on oltava sirutettuja. Koko pentue rekisteröidään kerralla.

Pentujen nimissä voi käyttää vain latinalaista aakkostoa.

Jos kasvattajalla on jalostuskokemusta alle viisi vuotta, hän on velvollinen käyttämään pentueen rekisteröintiin maksullista akkreditointipalvelua, jossa yhdistyksen valtuuttama henkilö rekisteröi pentueen. Yhdistys voi antaa luvan kasvattajalle rekisteröidä pentue itse, jos kasvattaja on osoittanut korkeaa osaamista rodun standardien ja värien tuntemisessa.

Rekisteröinti hakemus on täytettävä oikein!

Jos kasvattaja haluaa geenitestin tulokset rotutodistukseen, hän liittää hakemuksen mukaan laboratoriotutkimusten asiakirjat, joissa on näkyvissä sirunumero!

Vuodesta 2023 lähtien ’’NOT FOR BREEDING’’ -merkintä ei ole sallittu rotutodistuksessa.

Rekisteröintiin tarvitaan tietoa neljästä sukupolvesta. Jos esitetyt asiakirjat ovat puutteellisia, rekisteröinti ei ole mahdollista.

Rotutodistus kuuluu olla geneettisesti totuudenmukainen. Yhdistys voi vaatia DNA-analyysejä, jos rekisteröitävissä oleva yhdistelmä ei ole geneettisesti mahdollinen.

Yhdistys lähettää rotutodistukset viimeistään neljän viikon kuluessa laskun maksamisesta, jollei toisin ole sovittu.

Rekisterikirjassa tulee näkyä hologrammi, WCF ja Fennica Cattus -logo, yhdistyksen puheenjohtajan allekirjoitus, kasvattajanimi ja kasvattaja.

Rekisterikirjassa tulee olla tietoja kissasta:

    • kasvattajanimi
    • kasvattaja
    • kissan nimi
    • syntymäaika
    • sukupuoli
    • rotu
    • oikea EMS-koodi
    • sirunumero
    • rekisterinumero (myös alkuperäinen, jos peräisin toisesta organisaatiosta)
    • tietoa neljästä edellisestä sukupolvesta kaikkien esivanhempien rekisterinumeroineen ja EMS-koodeineen.

 

Rekisteröitävän kissan vanhempien tiedot tulee sisältää:

    • kissan nimi
    • titteli (jos on)
    • sirunumero
    • rekisterinumero
    • EMS-koodi
    • syntymäaika.
    • DNA-testit (veriryhmä, geenitestit, genotyyppi) voidaan lisätä, jos (tunnistettavat) DNA-testit on toimitettu yhdistykselle rekisteröintivaiheessa.

 

Rekisterikirja ei saa lisätä:

    • uuden omistajan (ostajan) nimeä
    • merkintää ’’not for breeding’’
    • muuttuvia tietoja (esim. ultraäänitutkimustulosten, virustestien, uuden omistajan nimi)

Kaikki rodut, kuviot ja värit, jotka ovat hyväksytty WCC-organisaatiossa, voidaan rekisteröidä kokeilurekistereihin (RIEX).

Uusien rotujen ja värimuotojen täydelliseksi tunnustamiseksi on täytettävä kaikki WCF:n asettamat ehdot ennen kuin tällainen kissa voi rekisteröidä täydelliseen rekisteriin (LO).

Tunnistamattomat rodut ja standardin vastaiset värit eivät saa titteliä.

Tunnistamattoman rodun merkkiä käytetään, jos kissalle ei ole vahvistettu standardia, esimerkiksi uuden rodun luomisessa.

Standardin vastainen värikoodi merkitään merkillä x

Tunnistamattomat rodut merkitään:

XLH – tunnistamaton pitkäkarva

XSH – tunnistamaton lyhytkarva

XHL – tunnistamaton karvaton

WCF ei hyväksy Assolux-, NFCO-, WCCF- ja WOC-tunnistettuja kissoja.

Ostamalla kissan WCF:n ulkopuolisesta organisaatiosta kasvattaja esittää yhdistykselle omistusoikeuden todistavan asiakirjan eli transferin.

Jos alkuperäisessä rotutodistuksessa on puutteellista tietoa tai geneettisesti mahdottomia yhdistelmiä, kasvattaja hankkii lisätietoja ja todistaa geneettisen todenperäisyyden. Muussa tapauksessa rekisteröinti ei ole mahdollista.

Yhdistys myöntää kissalle WCF-rekisteröintinumerolla varustetun WCF-rekisterikirjan. Nimeä ei saa muuttaa! WCF-rekisterinumeroa omistavalle kissalle on kielletty uuden rekisteröintinumeron antaminen.

Kaikkien järjestöjen kissat (paitsi Assolux-, NFCO-, WCCF- ja WOC) ovat tervetulleita WCF näyttelyihin.

Näyttelyt

Ilmoituksessa on oltava kaikki vaaditut tiedot. Mikäli et ole varma, miten ilmoitus täytyy täyttää, voit kysyä neuvoa yhdistyksen hallitukselta.

Virheellisten ilmoitusten korjaaminen näyttelyssä lisämaksulla.

Näyttelyn hinta riippuu siitä, milloin maksu suoritetaan. Maksu on maksettava kolmen päivän kuluessa ilmoittautumisesta.

Jos ilmoitus perutaan 14 päivän kuluessa ilmoittautumisesta, osallistumismaksusta palautetaan 75 %. Myöhemmin tehdyistä peruutuksista tai näyttelyyn saapumatta jättämisestä ei makseta palautusta. Osallistumismaksua ei voi siirtää tuleville näyttelyille.

Fennica Cattus voi kieltäytyä osallistujista, jotka ovat aiemmin jättäneet näytemaksunsa maksamatta tai jättäneet näyttelyyn saapumatta.

Ilmoittautuminen rinkeihin tapahtuu näyttelyssä.

Kissalla on oltava voimassa olevat rokotukset, mukaan lukien raivotautirokote, joka on annettu vähintään 21 päivää ennen näyttelyä.

Kissan on oltava terve. Sairastuneita tai muita virustautien oireita näyttäviä kissoja poistetaan näyttelystä, eikä osallistumismaksua palauteta.

Kissan kynnet on leikattava.

Kasvattaja pakkaa mukaansa näyttelyyn passin / rokotuskortin, näyttelyhäkin, ruoan, ruoka- ja juoma-astiat, hiekkalaatikon ja hiekan. On suositeltavaa ottaa mukaan myös pehmeä alusta häkin pohjalle ja tarvittaessa verhot häkin päälle.

Rinki- viralliset WCF aiheelliset lisäkisat, jonka tulokset tulevat näyttelysertifikaatille, mahdollista ansaita lisäpisteitä.

Show- vapaamuotoiset ja eriaiheelliset kilpailut, joista ei saa lisäpisteitä, eikä tulokset merkitä näyttelysertifikaatille.

Ringit ja show’t ovat vapaaehtoisia kilpailuja, joihin osallistutaan lisämaksua vastaan. Ne järjestetään näyttelyissä ja ovat tarkoitettu tietyn teeman tai kategorian kissoille.

Palkintoja jaetaan kymmenelle parhaalle rinkissä ta showssä osallistuvalle kissalle. Mikäli osallistujia on alle 20, palkintoja saavat puolet. Mikäli osallistujin arvo on pariton luku, jaetaan +1. Esim. 9 kissaa osallistu WCF kitten kisaan, valitaan viisi parasta.

Klubi päättää, mitä show’ta järjestetään. Esimerkiksi: pitkäkarvaiset kissat, harvinaiset rodut, herrat ja rouvat, tabby kissat, bobtailit jne.

WCF-rinkit

WCF kitten (3-6 kuukautta)

WCF junior (6-10 kuukautta)

WCF adult (yli 10 kuukautta)

WCF neuter / alter – kastraatit

Jos osallistujia on vähän, seura voi yhdistää pentu- ja juniorikisat. Tuomari valitsee 10 parasta. Jos osallistujia on alle 20, osallistujien määrä jaetaan kahdella. Esimerkiksi 18 osallistujaa, tuomari valitsee 9 parasta.

WCF Master rinki

Osallistuja on voittanut WCF rinkissä ensimmäisen tai toisen sijan. Ilmoittautuessa kilpailuun on esitettävä voittoa todistava asiakirja.

WCF-Master-kilpailun voittaja ja toiselle sijalle sijoittunut voivat osallistua WCF-Double Master -kilpailuun. Double Master -kilpailun kaksi parasta voivat osallistua WCF-Triple Master -kilpailuun. Myös aiemmista näyttelyistä voittajat otetaan huomioon.

Master-kilpailun voittaja ja toiselle sijalle sijoittunut saavat kissansa nimeen etuliitteeksi tittelin ’’Master’’, ’’Double Master’’ ja ’’Triple Master’’ riippuen voitetusta kilpailusta.

WCF-Diamond Master -kilpailu

Kilpailu järjestetään kerran vuodessa maailmassa ja sitä suositellaan järjestettäväksi olympianäyttelyssä.

Kilpailuun saavat osallistua vain kissat, joilla on Triple Master -titteli.

Osallistujia tulee olla vähintään neljä. Ensimmäinen sijalle sijoittunut saa tittelin ’’Diamond Master’’

Kaikki kissat käyvät näyttelytiloihin sisään tullessaan eläinlääkäritarkastuksessa ja check in’ssä.

Jos ei ole rekisteröitynyt paikalleoloksi viimeistään määrättyyn kellonaikaan, merkitään ei-osallistujaksi. Seuralla on oikeus kieltää myöhässä tulijoiden pääsyn sisään, osallistumismaksua ei palauteta.

Häkkijen sijoituksessa yksittäisten paikkojen väliin jättäminen ei ole sallittua. Kasvattaja voi tulla edellisenä iltana paikkaan sisustamaan.

Jokainen kissa käy määrätyn tuomarin arvostelussa.

Stuertti ei saa esitellä omia kissoja itse lisäkilpailuissa tai Best of Best valinnassa.

Kasvattaja/omistaja varmistaa tuomarin turvallisuuden.

Esittelyssä ja Best of Best -valinnoissa on mukana kissan numero. Rinkissä omistaja laittaa kissan numeron häkin kylkeen.

Omistaja seuraa tuomarin järjestystä ja on ajoissa valmiina.

Jos omistaja ei tuo kissaa tuomarin luokse toistuvien kutsujen jälkeen, merkitään ’’ei osallistu’’. Näyttelyn ja rinkien osallistumismaksua ei palauteta.

Tuomari valitsee perusarvostelussa jokaisen kategorian (karvan pituuden mukaan) ja luokan (pentu, juniori, aikuinen, kastraatti, juniorikastraatti, veteraani) parhaan naaraan ja uroksen, jotka pääsevät Best in Show -finaaliin.

Best in Show´ssa valitaan tuomariäänestyksellä jokaisen luokan ja kategorian parhaista paras. Jos tulokset ovat tasan, arvotaan, kuka tuomareista valitsee voittaja.

Jos näyttelyssä on yleisölle lipunmyyntiä, omistajilla ei ole lupaa poistua ennen lipunmyynnin päättymistä.

Kategoriat jaetaan karvan pituuden mukaan:

Lyhytkarvaiset (SH)

Puolipitkäkarvaiset (SLH)

Pitkäkarvaiset (LH)

Karvattomat (HL)

Siamilaiskissat (SIA) ja itämaiset (OSH)

Jos kategoriassa on vähän osallistujia, klubilla on oikeus yhdistää kategoriat. Esimerkiksi jos siamilaiskissojen osallistujia on 2, heidät yhdistetään lyhytkarvaisten kategoriaan.

Jos tietyllä rodulla on yli 10 osallistujaa, jotka kaikki osallistuvat rotukohtaiseen show’un, klubilla on oikeus luoda rodulle lisäkategoria, esim. Maine Coon -kissojen kategoria.

Rotukohtaisessa show’ssa, jossa on yli 10 osallistujaa, tuomari valitsee parhaan kunkin kategorian parhaan (Best kitten, Best junior, Best adult, Best neuter, Best junior neuter, Best veteran, Best of Best).

Tiine tai imettävä naaras

Kääpiökasvu

Kryptorikidismi uros adult luokassa

Tyrä

Jäykkä selkä tai häntä

Murtumia hännässä

Deformiteetit (rintakehä, pää)

Poly- tai oligodaktylia (ellei ole rekisteröity POL-ohjelmaan)

Pigmenttiläiskiä silmissä

Tulehdukselliset tai voimakkaasti vetiset silmät

Sumeat silmät

Ulospäin työntyvä kolmas silmäluomi

Yli 2 mm yli- tai alapurenta

Puuttuvia tai murtuneita hampaita adult luokassa

Karvattomia alueita (paitsi lääketieteellisistä syistä tehdyt leikkaukset, kuten verinäytteenotto tai ultraäänitutkimus)

Ihonrupija

Värjätty turkki

Standardista poikkeavat valkoiset täplät

Tunnistamaton värikoodi

Likaisuus

Huono fyysinen kunto (esim. pahasti alipainoinen)

Loiset

Ammputoidut varpaat tai kynnet

Aggressiivisuus

Huumattu

Tittelit:

  • Kitten Champion / Kitten Premier (3-6 kk): 3 ex1 CACP/CAPP -arviointia eri tuomareilta riippumatta maasta.
  • Junior Champion / Junior Premier (6-10 kk): 3 ex1 CACJ/CAPJ -arviointia eri tuomareilta riippumatta maasta.
  • Champion / Premier (10 kk+): 3 ex1 CAC/CAP -arviointia eri tuomareilta riippumatta maasta.
  • International Champion / Premier: 3 ex1 CACIB/CAPIB -arviointia eri tuomareilta, joista vähintään 1 arvio on annettu toisessa maassa.
  • Grand International Champion / Premier: 3 ex1 CAGCIB/CAGPIB -arviointia eri tuomareilta, joista vähintään 2 arvio on annettu toisessa maassa.
  • Continental Champion / Premier: 3 ex1 CACE/CAPE -arviointia eri tuomareilta. Kaikki arviot on kerätty eri maista.
  • Grand Continental Champion / Premier: 3 ex1 GCACE / GCAPE -arviointia eri tuomareilta. Kaikki arviot on kerätty eri maista.
  • World Champion / Premier: 3 ex1 CACM / CAPM -arviointia eri tuomareilta. Kaikki arviot on kerätty eri maista ja vähintään yksi on annettu toiselta mantereelta tai maailmannäyttelyssä.
  • Best Variety (Alter) ja/tai Best in Show (Alter): PH. Prix d’Honneur.

Muut luokat:

  • Novices: Vähintään kuuden kuukauden ikäiset rekisteröimättömät kissat. Heidän on perusteltava osallistumistaan tuomarille. Arviointiin vaaditaan kahden tuomarin allekirjoitus. Rekisteröidäksesi kissan RIEX-rekisteriin on vaadittava ’’Excellent’’ -arvosana.
  • Colour determination class: Värimääräyksen luokka, johon voi osallistua 3 kuukauden iästä lähtien.
  • Household pet class: Kastroitut kissat, jotka eivät edusta mitään rotua. Ne voivat olla ehdolla ’’Näytteen paras kotielemmikki’’ -palkinnolle.
  • Litter class: Vähintään kolme pentu samasta pentueesta, 3-6 kuukauden ikäisiä. Ne voivat olla ehdolla ’’Paras pentue näyttelyssä’’ -palkinnolle.
  • Veteran class: Rekisteröidyt kissat, jotka ovat yli kahdeksan vuoden ikäisiä. Veteranit saavat vähintään 95 pistettä ja ’’Excellent’’ -arvosanan. Ne voivat olla ehdolla ’’Näytteen paras veteraani’’ -palkinnolle.
  • Provisionally recognized breeds: Luokassa kilpailevat väliaikaisesti hyväksytyt rodut, joilla on hyväksyttyjä, väliaikaisesti hyväksyttyjä tai vielä hyväksymättömiä värejä. Ne saavat ’’Excellent’’ -arvosanan, mutta eivät saa titteliä. Ne voivat olla ehdolla ’’Näytteen paras väliaikaisesti hyväksytty rotu’’ -palkinnolle.
  • Provisionally recognized colours to recognized breeds: Väliaikainen hyväksyntä tunnettujen rotujen väreille. Ne saavat ’’Excellent’’ -arvosanan, mutta eivät saa titteliä, eivätkä osallistu ehdokkuuteen.
  • Breeds in the process of recognition: Luokassa esitellään rotuja ja värejä, joiden hyväksymisprosessi on käynnissä. Ne saavat ’’Excellent’’ -arvosanan, mutta eivät saa titteliä. Ne eivät osallistu ehdokkuuteen.
  • Non-recognized breeds and colours: Luokassa esitellään tunnustamattomia rotuja ja värejä. Ne eivät saa titteliä eikä ehdokkuutta.
  • Out of competition: Luokassa esitellään kissoja, jotka eivät osallistu kilpailuun.

Arvostelu perustuu rodun yksilölliseen standardiin ja värin on vastattava värille määriteltyjä kriteerejä.

Jokaisella rodulla on oma yksilöllinen pisteytysjärjestelmä, joka on määritelty standardissa.

Jalostuskelvoton – tuomarin arvio ’’good’’

Rajoitettusti jalostuskelpollinen – tuomarin arvio ’’very good’’

Jalostuskelpollinen – tuomarin arvio ’’excellent’’

Ainoastaan excellent 1 (ex1) -arvio antaa oikeuden tittelille

Jos saman luokan arviossa on useita saman rodun, sukupuolen ja värin yksilöitä, tuomari valitsee niistä parhaan, joka saa arvosanan ex1. Toiseksi paras saa arvosanan ex 2 jne. Oikeuden myöhemmin titteliksi hakemiseen antaa ainoastaan ex1 -arvosana.

Oikein täytetty hakemus tittelin vahvistamiseksi toimitetaan seuralle vaadittujen arvosteluiden jälkeen. Hakemukseen on liitettävä arvostelun todistavat diplomit.

Tittelit on kerättävä nousevassa järjestyksessä, alkaen Champion-tittelistä. Asteiden välinen hyppääminen on kielletty.

Tittelejä voivat hakea vain seuran jäsenet.

Fife näyttelyissä kerätyt arvostelut voidaan vahvistaa WCF-titteliksi, mikäli vähintään yksi arvostelu kolmesta on annettu WCF näyttelyssä. Muiden organisaatioiden arvosteluja ei voi vahvistaa WCF titteliksi.

WCF ulkopuolisten organisaatioiden myöntämät tittelit eivät oteta WCF-titteleinä huomioon, niitä ei voi lisätä WCF-rotutodistukseen.

WCF ulkopuolisten organisaatioiden rekisterinumerolla saadut arvostelut WCF-näyttelyssä voidaan hyväksyä titteliksi, jos kasvattaja hakee seuralta WCF-rekisterinumeron, jolla hän esittää tittelin vahvistamisen hakemuksen. Lisätään myös alkuperäinen rekisterinumero.

Virheellisen värikoodin kanssa myönnetty tittelin menettää voimassaolonsa.

  • EX 1 – 20 pistettä
  • CACP/CAPP – 20 pistettä
  • CACJ/CAPJ – 20 pistettä
  • CAC/CAP – 20 pistettä
  • CACIB/CAPIB – 30 pistettä
  • CAGCIB/CAGPIB – 40 pistettä
  • CACE/CAPE – 50 pistettä
  • GCACE/GCAPE – 60 pistettä
  • CACM/CAPM –  70 pistettä
  • PH – 60 pistettä
  • Best Variety – 20 pistettä
  • Best Veteran – 30 pistettä
  • Nomination – 20 pistettä
  • Best opp. Sex – 30 pistettä
  • Best in Show – 40 pistettä
  • BOB 1. – 60 pistettä
  • BOB 2. – 50 pistettä
  • BOB 3. (ja kaikki muut sijat) – 40 pistettä
  • Nomination – Household pet – 20 pistettä
  • Best Household pet – 30 pistettä
  • Jokainen WCF / Master rinki osallistuja – 20 pistettä
  • WCF / Master rinki 1. – 25 pistettä
  • WCF / Master rinki 2. – 20 pistettä
  • WCF / Master rinki 3. – 15 pistettä
  • WCF / Master rinki 4. – 7 pistettä
  • WCF / Master rinki 5. – 6 pistettä
  • WCF / Master rinki 6. – 5 pistettä
  • Jokainen WCF Olympiarinki osallistuja – 100 pistettä
  • Olympia rinki 1. – 100 pistettä + titteli WCF Golden Master
  • Olympia rinki 2. – 50 pistettä + titteli WCF Silver Master
  • Olympia rinki 3. – 25 pistettä + titteli WCF Bronze Master
  • Olympia rinki 4. – 15 pistettä + titteli WCF Iron Master
  • Olympia rinki -16. – 5 pistettä
  • Best Cat of WCF 1. – 100 pistettä
  • Best Cat of WCF 2. – 50 pistettä
  • Best Cat of WCF 3. – 25 pistettä
  • Jokainen Best Cat of WCF osallistuja – 100 pistettä

 

WCF-, WCF Master- ja WCF Olympiaringissä ensimmäiset kymmenen kissaa saavat lisäpisteitä riippuen siitä, kuinka monta kissaa he ovat voittaneet.

Esimerkiksi: WCF-ringissä on mukana 40 kissaa. 1. sija saa 39 lisäpistettä, 2. sija 38 lisäpistettä, 3. sija 37 lisäpistettä jne.

Lisäpisteet

Mikäli näyttely järjestetään syrjäisessä, eristetyssä kaupungissa tai kehitysalueella. Seura ilmoittaa lisäpistemahdollisuudesta.

WCF-jubilee näyttelyt antavat kaksinkertaiset pisteet

WCF-maailmannäyttelyt antavat kaksinkertaiset pisteet

WCF-olympianäyttelyn pisteet kolminkertaistuvat

Sairauksien ehkäisy

Kasvattaja seuraa säännöllisesti kissanpentujen painonnousua syntymästä lähtien.

Kasvattaja dokumentoi kaikkien kissojen kehityksen ja terveydentilan (esim. muistikirja).

Kasvattaja käy säännöllisesti eläinlääkärissä ja noudattaa annettuja ohjeita.

Kissojen ruokavalio on monipuolinen, täysipainoinen ja laadukkaalta tuottajalta.

Kasvattaja on tietoinen kissojen myrkytyksistä ja osaa välttää niitä. Ohjeistaa myös kissanpentujen ostajia.

Kasvattaja ei päästä kissojaan kosketuksiin rokottamattomien eläinten kanssa. Vierailijoita pyydetään jättämään ulkokengät kissojen ulottumattomiin ja pesemään/desinfioimaan kädet ennen kissojen käsittelyä.

Säännöllinen rokottaminen. Rokotus vain kliinisesti terveille kissoille.

Astutukset ja näyttelyihin osallistuminen vain voimassa olevilla rokotteilla.

Aikuisen jalostuskissan tulee olla rokotettu vähintään kerran vuodessa. Steriloidulle kissalle eläinlääkäri voi määrätä pidemmät välit rokotusohjelmaan.

Luovutukseen mennessä kissanpennun tulee olla rokotettu vähintään kerran, suositellaan kahdesti. Pennuille voidaan soveltaa erilaisia rokotusohjelmia. Meidän suosituksemme on 10. ja 14. viikko.

Virustautien oireiden ilmaantuessa

Erota sairas kissa muista.

Siirrä astutukset ja näyttelyt myöhemmäksi, kunnes kissa on täysin terve.

Noudata tarkasti eläinlääkärin ohjeita.

Kasvattaja on velvollinen keskustelemaan ongelmasta kissanpentujen ostajien kanssa ja antamaan oikeat ohjeet luovutuksen jälkeistä hoitoa varten.

 

Uusi kissa

Uuden jalostuskissan saapuessa pidä se vähintään viikon ajan erillään muista kissoista. Pese ja desinfioi kädet lähtiessäsi tilasta.

Uuden kissan virustautien testaus on erittäin suositeltavaa. Erityisen tärkeää on FeLV/FIV -testi (mieluiten laboratoriotesti).

Kasvattaja tuntee oman rodun mahdolliset geneettiset ongelmat ja tekee tarvittavat tutkimukset ongelmien ehkäisemiseksi ennen jalostustoimenpiteiden aloittamista.

Kasvattaja ei jalosta eläimiä, joilla on geenivirheitä. Heterotsygoottisena geenivirhettä kantava yksilö voidaan astuttaa vain N/N-kumppanin kanssa, säilyttäen varovaisuus tulevissa sukupolvissa.

Korkeaan riskiin liittyvien sairauksien osalta on erittäin suositeltavaa tehdä geenitestin lisäksi lisätutkimuksia, kuten HCM-ultraäänitutkimus.

Jos kissanpennuilla havaitaan ongelmia, joita ei voida ehkäistä geenitestillä, ongelman aiheuttava vanhempi on poistettava jalostuksesta.

Jalostuksessa on kielletty käyttää:

Homosygoottisiä geenivirheitä kantavia kissoja

Kuuroja kissoja

Synnynnäisesti sokeita kissoja

Viiksettömiä kissoja

Kissoja, joilla on/on ollut tyrä

Sisäkissalle annetaan matolääkettä vähintään kerran kolmessa kuukaudessa.

Narttukissalle annetaan matolääkettä kahden viikon välein ennen astutusta.

Kissanpennuille annetaan matolääkettä vähintään kaksi kertaa ennen luovutusta, 10 päivää ennen kumpaakin rokotetta.

Tilanteen ja ympäristön mukaan tehdään myös ulkoloisten torjuntaa.

Yksityiskohtaiset kasvatusvaatimukset

Listaa päivitetään!

Kahden dominantisti patologisten mutaatioiden kanssa olevia kissoja ei saa astuttaa keskenään (esimerkiksi SFL N/OCD)

Jos millä tahansa rodulla esiintyy ylimääräisiä varpaita, kissa rekisteröidään POL-merkinnällä, eli polydaktyylina. Kaikki hänen jälkeläisensä (mukaan lukien normaalin varvasmäärän omaavat) säilyvät POL-merkinnällä.

Sinisillä silmillä oleva valkoinen kissa on ennen jalostusta käytävä kuulotestissä (BAER-testi) ja esitettävä se seuralle.

Kahta valkoista kissaa ei saa astuttaa keskenään. Suosittelemme käyttämään dominantille valkoiselle partneria, jolla ei ole lainkaan valkoista.

Flexen-kissat eivät voi olla ehdolla Best in Show -palkinnon saajaksi

Tittelit enintään CAC/CACP

Dominantisti siniset silmät ovat sallittuja vain 01, 02, 03 tai w-merkinnällä varustetuilla kissoilla. Valkoisen kuuluu ympäröidä silmä. Kaikki muu on diskvalifioitunut. Ne voidaan rekisteröidä x69-merkinnällä ja RIEX-sukutaululla, kunnes meillä on lisägeneettistä tietoa. Marie Abitbol on löytänyt geenin, mutta vielä ei ole riittävästi tietoa, miten geeni käyttäytyy.